Skatīt katalogu
Atpakaļ uz blogu
23.10.2023

Vitamīnu ābece garajiem rudens vakariem – ko dod un kā uzņemt svarīgos A, B, C un D vitamīnus

Blogs

Laikā, kad rudens nāk apgleznot Latviju, kad sniegs nav aiz kalniem un saules spīdēšana kļūst par retu izņēmumu mūsu ikdienā, jāsāk gatavoties mitram, drēgnam un tumšam laikam. Šajā periodā vairāk kā jebkad ir jārūpējas par vitamīnu un minerālvielu krājumiem organismā, lai stiprinātu veselību līdz pat nākošajam pavasarim. Vitamīni A, B, C un D ir vitāli nepieciešami ik dienu, tāpēc ir svarīgi zināt – kā veicināt pietiekamu to uzņemšanu? Lasi tālāk un uzzini, ko ietekmē katrs no šiem vitamīniem un kādos produktos tie ir sastopami!

A vitamīns – svarīgs daudzu procesu, arī normālas dzelzs vielmaiņas nodrošināšanā
A vitamīns ir ļoti vispusīgs, tas iesaistīts vairākos sarežģītos un ļoti svarīgos organisma veselības procesos. Tas nepieciešams, ja vēlamies veicināt normālu dzelzs vielmaiņu organismā, tam ir liela nozīme mūsu gļotādu, ādas un redzes veselības uzturēšanā, arī normālas imūnsistēmas darbības veicināšanā*. Ja vēlamies to uzņemt ar pārtikas produktiem, ikdienas diētā jāiekļauj, piemēram, zivju eļļas produkti, liellopu aknas, olas un arī pietiekoši daudz piena produktu – sviesta, krējuma un siera.

B vitamīnu grupa pielīdzināma veselai veselības aprūpes komandai
Kā izrādās, B vitamīnu ir ļoti daudz! B vitamīnu grupā ietilpst ārkārtīgi daudz mūsu organismam nepieciešamu vielu un katru no B vitamīniem mēs pazīstam ar citu nosaukumu: B1 – tiamīns, B2 – riboflavīns, B3 – nikotīnskābe, B5 – pantotēnskābe, B6 – piridoksīns, B7 – biotīns, B9 – folijskābe un B12 – kobalamīns. Katrs no šiem svarīgajiem elementiem pilda savu uzdevumu, sākot no sarkano asinsķermenīšu veidošanas sekmēšanas, beidzot ar noguruma samazināšanu un normālu enerģijas ieguves vielmaiņu*. Par šo vērtīgo vielu svarīgi zināt sekojošo – organisms neveido tās krājumus, tāpēc ikdienas deva ir jāuzņem ar pārtiku vai, ja ārsts vai farmaceits rekomendē – ar pārtikas piedevām vai uztura bagātinātājiem. Kādus produktus iekļaut ēdienkartē, ja nepieciešams uzņemt B vitamīnu? Ieteicams regulāri ēst lasi, foreles, cūkgaļu un vistu olas.

Paaugstinātas slodzes apstākļos atceries par C vitamīnu
Rudens un ziema Latvijā var radīt izaicinājumus mūsu imūnsistēmai, tādās reizēs jāatceras, ka C vitamīns palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību paaugstinātas slodzes laikā un pēc tās! Protams, tas nav vienīgais C vitamīna uzdevums, cita starpā tas veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešama gan asinsvadu, gan kaulu, zobu, smaganu, skrimšļu, āda darbībai – tas nozīmē, ka C vitamīnam ir liela loma dauzos procesos, kas saistīti ar rūpēm par mūsu ārējo izskatu. Ne mazāka nozīme tam ir arī imūnsistēmas, nervu sistēmas un vielmaiņas darbībā. Pastāv uzskats, ka C vitamīna uzņemšanai jālieto daudz citrusaugļu, taču, kā izrādās, Latvijas apstākļos ir pieejami daudz vērtīgāki C vitamīna avoti – žāvētu rožu augļi, upenes, sarkanie pipari, ziedkāposti, lociņi, skābenes u.c.

Kur ņemt D vitamīnu, kad ārā maz saules?
D vitamīnu daudzi pazīst kā saules vitamīnu un, kā zināms, Latvijā no oktobra līdz aprīlim šī labuma nav daudz. Šo vitamīnu mūsu platuma grādos mediķi iesaka lietot jau no mūža pirmajām dienām, tiem ir nozīme kaulu, muskuļu, zobu un imūnsistēmas normālā darbībā. Pārtikas produktos D vitamīns nav plaši sastopams, turklāt ne viss pārtikā esošais vitamīns uzsūcas organismā.

Kā zināt, vai vitamīnu pietiek? Parasti par vitamīnu trūkumu signalizē organisms pats, bet vēlams ikgadējā veselības pārbaudē pārliecināties par organisma rezervēm un ikdienas uzturā ietvert produktus, kas satur šīs veselībai vērtīgās vielas.

Ko šajā sakarā vēlas piebilst uzņēmums “Tukuma Piens”?
Uzņēmuma “Tukuma Piens” klāstā ir daudz produktu, kuru ietveršana ikdienas ēdienkartē sagādā daudz prieka garšas kārpiņām un daudz vajadzīgu vielu organismam. Kā jau iepriekš norādīts, krējumam, sieram un sviestam ir nozīme A vitamīna uzņemšanā, bet daudzos no produktiem vitamīni tiek pievienoti tieši tāpēc, lai tie būtu vērtīga piedeva ikdienas maltītei. Piemēram:
• “Baltais” glazētie deserta sieriņi ar C vitamīnu;
• “Baltais” jogurti ar C vitamīnu;
• “Baltais” jogurta dzērieni ar C vitamīnu;
• “Baltais” jogurta dzērieni “Balance” ar D un B6 vitamīniem.

Ēdiet gudri un esiet veseli!

1 https://www.e-euroaptieka.lv/padomi-un-raksti/slimibas-simptomi-un-arstesana/organisma-stiprinasana-un-slimibu-profilakse/b-grupas-vitamini-un-to-saturosie-produkti

Pieteikties jaunumiem

Paldies par pieteikumu!

Nosūtīt atsauksmi

Paldies, Tava ziņa ir saņemta!

Nosūtīt sūdzību

Paldies, Tava ziņa ir saņemta! Tā tiks izskatīta 5 darba dienu laikā.

 

Visi personas dati tiks izmantoti tikai šīs sūdzības apstrādei un pēc tam tiks dzēsti.