Skatīt katalogu
Atpakaļ uz blogu
03.04.2023

Vai biezpiens tiešām uzlabo atmiņu?

Blogs

Droši vien ikviens ir dzirdējis teicienu, ka jāēd vairāk biezpiena, lai uzlabotu atmiņu. To visbiežāk kā komentāru izsaka, kad aizmirsies kaut ko izdarīt. Biezpiena gatavošanas prasmes mūsu zemē tiek attīstītas jau ļoti ilgu laiku, pat gadu tūkstošus – to apliecina arheoloģiskajos izrakumos atrasti ap 1000 gadu p.m.ē. veidoti māla kāstuvju fragmenti.(1) Iespējams visām latviešu vecmāmiņām ir nerakstīta vienošanās turpināt šo teicienu lietot, lai tas neizzustu no mūsu ikdienas, bet vai tam patiešām ir zinātnisks pamats? Kādā veidā biezpienu lietojam ikdienā un vai tiešām tam piemīt spēja uzlabot atmiņu? Par to uzzini turpinājumā!

Biezpiens mūsu ēdienkartē
Biezpiens izsenis ir bijis latviešu ēdienkartes pamatelementiem un tas ir viens no produktiem, kuru var ēst neatkarīgi no ēdienreizes gan ikdienā, gan svētkos. Brokastīs biezpiens ar zaļumiņiem, pusdienās biezpiens ar siļķīti un vārītiem kartupeļiem, vakariņās biezpiena plācenīši un svētkos biezpiena torte, kas tagad vairāk atpazīstama kā cheescake (jeb siera kūka). Biezpiena desertus laikam varētu ēst katru dienu visa gada garumā – tas pat varētu būt labs izaicinājums pavārmākslas entuziastiem: sagatavot 365 biezpiena deserta receptes.
Biezpiens ir viegli pieejams produkts, ko gatavu lietošanai var iegādāties tirgū vai veikalā. Svaigs un labs biezpiens ir baltā krāsā, tam ir viegla pienskāba garša un smarža. Atkarībā no biezpiena tauka satura tas var būt no mīkstas konsistences līdz viegli irdenam un sausam vājpiena biezpienam.
Ja domājam sezonāli, biezpiens ir populārs visu gadu, tomēr pavasarī, līdz ar pirmajiem lociņiem un redīsiņiem biezpiena popularitāte palielinās, kulmināciju sasniedzot tieši uz Jāņiem. Tas skaidrojams ar to, ka saimnieces vēlas gatavot savu Jāņu sieru, kas ļoti iecienīts kā uzkoda vasaras saulgriežu svētkos. Tagad daudzās pasaules valstīs biezpiens ir uzsācis savu uzvaras gājienu, bet tas tiek pieskaitīts pie sieriem un to neizdala kā atsevišķu produktu. To slavē gan veģetārieši, gan uztura speciālisti, gan fitnesa treneri, jo biezpiens veido nozīmīgu dietās bāzes daļu aktīva un veselīga dzīves veida cienītājiem. Biezpiens ir piemērots arī kā veselīga uzkoda, ko var viegli uzēst darba vietā, pēc sporta nodarbībām, ja nav laika pagatavot sarežģītu maltīti. Biezpiens ar zaļumiem un rupjmaizes šķēle noteikti būs ikviena uztura speciālista ieteikums veselīgai uzkodai. Kāpēc uztura speciālisti iesaka biezpienu? Par to vairāk turpinājumā.

Biezpiena nozīmīgās uzturvērtības
Mēdz teikt, ka apēdot deviņas ēdamkarotes biezpienu pieaudzis cilvēks uzņem visu vienas dienas devai nepieciešamo olbaltumvielu un kalciju daudzumu. Kalcijs ir tas elements, kas palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, muskuļu darbību, nervu impulsu pārvaldi. Tam ir nozīme kaulu un zobu veselības uzturēšanā un vēl ļoti daudzās organismam nepieciešamās funkcijās.(2) Taču tas nebūt nav viss: biezpienā bez kalcija ir arī citas vērtīgas minerālvielas, piemēram
• fosfors,
• kālijs,
• magnijs,
• nātrijs,
• dzelzs,
• varš,
• cinks un citi.
Papildus tam, biezpiens kā raudzēts piena produkts saturs arī probiotiskās baktērijas, kas ir būtiskas gremošanas procesiem organismā. Nenoliedzami, biezpiena lielākā vērtība ir augstais olbaltumvielu un kalcija saturs. Olbaltumvielu daudzums 100 g biezpiena variē atkarībā no tauku satura biezpienā no 13,0 līdz 16,0 gramiem, bet ogļhidrātu daudzums – no 1,0 līdz 1,5 gramiem. Tieši biezpienā esošās piena olbaltumvielas, kas satur visas neaizstājamās aminoskābes ir biezpiena unikālā vērtība. Produktu bioloģisko vērtību nosaka tajā esošās neaizstājamās aminoskābes un biezpiens tās satur. Biezpienā esošās aminoskābes nodrošina vairākas mūsu organismam nozīmīgus procesus, piemēram, sintezē proteīnu. Savukārt, proteīns smadzeņu šūnās ietekmē spēju koncentrēties, būt uzmanīgākam, tā ietekmē arī atmiņa var uzlaboties.

Par uzturu atmiņas uzlabošanai
No iepriekš teiktā varam secināt vienu – biezpienu noteikti var uzskatīt par super-produktu. Lai arī biezpiena ēšana negarantē, ka atmiņa būs ideāla, tā ietekme uz atmiņu var būt pozitīva. Kā jau viss šajā dzīvē, arī ēdienkartei ir jābūt sabalansētai un kopā ar biezpienu ikdienā jāēd gan dārzeņi, gan graudaugu produkti, gan zivis un gaļa, tikai tad organismam tiks dots viss nepieciešamais. Ēdienam nav jābūt izsmalcinātam, lai tas būtu garšīgs un veselīgs, biezpiens ir tam vēl viens pierādījums.

“Tukuma piens” klāstā – vairāk kā 40 dažādu biezpiena produktu
Ja ikdienas ēdienkartē vēlies ietvert vairāk biezpiena produktu, ieskaties uzņēmuma “Tukuma piens” produktu klāstā. Tur pieejami dažādu tauku saturu, dažādu iepakojumu tilpumu un garšu biezpiena produkti gan sāļo, gan saldo ēdienu cienītājiem. Produktu garšas un kvalitātes īpašības apstiprina fakts, ka laika posmā no 2011. gada līdz 2021. gadam “Tukuma piens” biezpiena produkti ieguvuši deviņas vietēja un starptautiskas mēroga balvas. Meklē šos produktus veikalos Latvijā, bet, ja vēlies īpaši labu cenas piedāvājumu, apciemo Baltais Veikalu Tukumā, Jelgavas ielā 7!

1 Linda Dumpe. Latviešu tradicionālā piensaimniecība. Rīga : Latvijas vēstures institūta apgāds, 1998.
2 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/HTML/?uri=CELEX:02012R0432-20140513&rid=1

Pieteikties jaunumiem

Paldies par pieteikumu!

Nosūtīt atsauksmi

Paldies, Tava ziņa ir saņemta!

Nosūtīt sūdzību

Paldies, Tava ziņa ir saņemta! Tā tiks izskatīta 5 darba dienu laikā.

 

Visi personas dati tiks izmantoti tikai šīs sūdzības apstrādei un pēc tam tiks dzēsti.