Skatīt katalogu
Atpakaļ uz blogu
15.06.2023

Lai putukrējums vienmēr izdotos – 3 svarīgi priekšnosacījumi

Blogs

Kad dobēs sāk sārtoties pirmās zemenes un arī gardumi, daudz biežāk ienāk prātā doma sakult svaigu putukrējumu, lai pagatavotu vienu no klasiskākajiem un vienkāršākajiem desertiem no mūsu bērnības – putukrējumu ar svaigām ogām. Cik tur tā darba – saldo krējumu padarīt par gaisīgu un saldu putukrējumu! Un tomēr, reizēm gadās, ka kaut kas nesanāk. Turpinājumā uzziniet, kas jāņem vērā, lai putukrējums izdotos kā iecerēts.

Priekšnosacījumi putukrējuma gatavošanai
Pirmais un galvenais priekšnosacījums, lai putukrējums izdotos kā cerēts, ir – jāizmanto svaigs 35% tauku satura saldais krējums. Krējums ar zemāku tauku saturu, piemēram 10%, var neveidot putukrējumu, tāpēc labāk izmantot ne mazāk kā 30%. Taču ar to vien nebūs līdzēts – tas nav vienīgais nosacījums, lai iegūtu gaisīgu, stingru un skaistu gardumu. Skaidro uzņēmuma Tukuma Piens tehnoloģijas nodaļas vadītājs Kaspars Malcenieks: “Lai izvairītos no problēmas, ka saldo krējumu nevar sakult putukrējumā, jāpievērš uzmanība trim kritērijiem:

  1. saldā krējuma temperatūra. Nekulšanās iemesls var būt neatbilstoša krējuma temperatūra. Proti, saldajam krējumam jābūt labi atdzesētam un izturētam temperatūrā no + 2Co līdz + 6Co. Tas ir tāpēc, ka šāds krējums sastāv no šķidriem un cietiem piena taukiem pēdējie, no kuriem pēdējie nodrošina, ka krējums kulšanas procesā pārtop par putukrējumu. Tātad –lai kulšanas process būtu veiksmīgs, cieto tauku frakcijai jābūt kristāliskā stāvoklī. Piena tauku kristalizācija process notiek pakāpeniski pēc krējuma atdzesēšanas, tieši tāpēc temperatūrai ir tik liela nozīme. Tādēļ, pārnesot saldo krējumu mājās no veikala, ļoti iespējams, ka tas iepirkumu maisiņā vai karstā mašīnā ir kļuvis silts – tad nepieciešams to atdzesēt. Cik ilgā laikā produkts atdziest? Krējums 2 – 3 stundas jānotur ledusskapī, lai notiktu piena tauku kristalizēšanās pēc kā var veikt krējuma kulšanu;
  2. kulšanas trauka temperatūra. Arī kulšanas apstākļiem ir liela nozīmē – jāievēro, ka traukam, kurā kuļ putukrējumu, arī jābūt atdzesētam (sevišķi vasarā). Lietojot siltu trauku saldais krējums uzsilst un piena tauku lodītes atkūst. Kulšanas procesā tās izplūst no apvalciņiem un neveido putukrējumu – tāpēc gatavojoties putukrējuma kulšanai atdzesējiet arī trauku;
  3. cukura pievienošanas pakāpenība. Vēl viens svarīgs kritērijs, kas ietekmē putukrējuma kulšanās kvalitāti, ir cukura pievienošanas pakāpenība. Vispirms saldais krējums jākuļ lēnām un bez cukura, tad cukurs pakāpeniski jāpievieno līdz vēlamai putukrējuma salduma pakāpei. Kad cukurs izkusis, var palielināt kulšanas tempu. ”

Ja ņem vērā visu iepriekš minēto, putukrējums izdodas katru reizi! Atliek tikai izvēlēties skaistākās zemenes, tumšākās mellenes, lielākās avenes vai citas iemīļotas ogas, un kārotais deserts gatavs pāris minūšu laikā. Lai labi garšo!

Pieteikties jaunumiem

Paldies par pieteikumu!

Nosūtīt atsauksmi

Paldies, Tava ziņa ir saņemta!

Nosūtīt sūdzību

Paldies, Tava ziņa ir saņemta! Tā tiks izskatīta 5 darba dienu laikā.

 

Visi personas dati tiks izmantoti tikai šīs sūdzības apstrādei un pēc tam tiks dzēsti.