Skatīt katalogu
Atpakaļ uz blogu
16.08.2023

Kefīrs – garda un veselīga uztura neatņemama sastāvdaļa

Blogs

Skābpiena produkti cilvēku ikdienas uzturā tiek lietoti jau kopš neatminamiem laikiem un tie vienmēr uzskatīti par gardu, veselīgu un pat nepieciešamu ikdienas pārtikas sastāvdaļu. Mūsdienās viens no visvairāk pieprasītajiem skābpiena produktiem ir kefīrs un leģendas vēsta, ka tas palīdz saglabāt jaunību, apturēt dažādas saslimšanas un uzturēt možu garu. Kāpēc kefīram tiek piedēvētas brīnumainas spējas un vai šajās leģendās ir kaut daļa patiesības? Lasi tālāk un uzzini, kas ir kefīrs un kādas vērtīgas vielas tiek uzņemtas, ja ietveram to ikdienas uzturā.

 

Kas ir kefīrs?

Kefīrs ir skābpiena produkts, kuru iegūst fermentējot pienu. Šajā procesā tiek izmantotas dažādas baktērijas, tajā skaitā Lactococcus lactis subsp.cremoris, Leuconostoc pseudomesenteiroides, Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactobacillus acidofhilus un citas – dažādi ražotāji izmanto dažādas. Fermentēšana notiek 18°C – 22°C temperatūrā, reakcijai nepieciešamas apmēram  8 – 16 stundas. Kefīram ir nedaudz skāba, taču ļoti patīkama garša, patīkama un maiga konsistence, tāpēc tas ir ļoti iecienīts ne tikai kā ēdienu recepšu sastāvdaļa, bet arī kā dzēriens. Kefīra ražošanā izmantotās baktērijas fermentācijas procesā rada ko pavisam īpašu – tās palīdz pārveidot pienu un tā sastāvā radīt vielas, kas labvēlīgi ietekmē zarnu veselību un vispārējo labsajūtu. Tas nozīmē, ka leģendām par kefīra vērtību patiešām ir pamats.

 

Kādas organismam nepieciešamas vielas ir kefīra sastāvā?

Izrādās, vērtīgo vielu kefīrā ir patiešām daudz un tās var ietvert:

  • probiotikas: kefīrs satur dažādas labvēlīgas baktērijas, kas var uzlabot zarnu veselību, palīdzēt līdzsvarot zarnu mikrofloru un uzlabot gremošanas procesus. Probiotikām ir svarīga loma arī mūsu imūnsistēmas stiprināšanā;
  • olbaltumvielas: kefīrs ir labs olbaltumvielu avots, tās ir nepieciešams audu veidošanai un atjaunošanai, gan arī enerģijas nodrošināšanai;
  • vitamīnus: kefīra sastāvā var būt vairāki B grupas vitamīni, kuriem ir nozīme metaboliskos procesos, nervu sistēmas darbības nodrošināšanā un vēl daudzās citās organismam svarīgās funkcijās;
  • minerālvielas: cita starpā kefīrs ir arī kalcija avots, kas nepieciešams normālai enerģijas ieguves vielmaiņai un muskuļu darbībai, tas palīdz nodrošināt normālu gremošanas fermentu darbību, tam ir svarīga loma kaulu un zobu veselības uzturēšanā;
  • piena laktozi: kefīra sastāvā var būt arī pienskābes cukurs, ko saucam par laktozi, tas jāņem vērā cilvēkiem ar laktozes nepanesamību!
  • enzīmus: kefīrā ir dažādi enzīmi, veicina labāku pārtikas gremošanu un uzsūkšanos.

Kefīrs no kefīra atšķiras gan ar sastāvu, gan, piemēram tauku saturu (kas vienmēr tiek norādīts uz iepakojuma), taču kopumā ņemot glāze kefīra brokastu reizē mūsu organismam var būt ļoti noderīga.

 

Ietvert kefīru ikdienas uzturā ir ļoti vienkārši!

Radīt maltīti, kuras sastāvdaļa ir kefīrs, ir pavisam vienkārši. Vieglākais risinājums – glāze kefīra uzkodas vietā starp ēdienreizēm – tas būs iepriecinājums vēderam un sniegs sāta sajūtu līdz nākošajai maltītei. Kefīram var pievienot zaļumus un garšvielas, tad tas sniegs vēl vairāk prieka garšas kārpiņām. Ja vēlamies ko nedaudz sarežģītāku, tad vasaras sezonā populārākais kefīru saturošais ēdiens ir aukstā zupa, taču, kad tuvojas vasaras noslēgums, topā ienāk tā saucamās ātrās kūkas. Ogu, ābolu, bumbieru un plūmju gardumi, kuru pamatā pavisam vienkāršs biskvīts – milti, olas, cukurs un kefīrs. Kefīrs padara mīklu pufīgu, tāpēc kūka sanāk gaisīga un garda.

 

Baltais klāstā – no beztauku kefīra līdz salātu kefīram

Zīmola Baltais paspārnē tiek ražoti vairāk kā desmit dažādu kefīru zīmolu Exporta, Baltais eko un Baltais produktu kolekcijās. Plašajā piedāvājumā ikviens gardēdis atradīs kefīru, kas garšo vislabāk – gan ikdienas maltītei, gan izmantošanai zupu, pankūku vai kūku sagatavošanā. Unikāls produkts ir 4,3% salātu kefīrs, ar kuru salātu pagatavošanā aizvietot krējumu. Nogaršo visus, lai atrastu savu iecienītāko kefīru, ja vēlies “Tukuma piens” produktus iegādāties par izdevīgu cenu, iebrauc ciemos Baltais veikalā Tukumā!

 

 

Gardā un gaisīgā rudens ābolkūka

500ml kviešu miltu

250ml kefīra

250ml cukura

3 olas

5 āboli

2 ēdamkarotes skābā krējuma

1 ēdamkarote cepamā pulvera

1 ēdamkarote vaniļas cukura

Nedaudz eļļas

 

  • Kefīru, miltus, cukuru, 2 olas, cepamo pulveri un vaniļas cukuru sajauc viendabīgā masā un liek nostāvēties.
  • Nomizo ābolus un sagriež plānās šķēlītēs.
  • Atsevišķā traukā sajauc 1 olu kopā ar 2 ēdamkarotēm skābā krējuma un 1 ēdamkaroti cukura.
  • Traukā ielej mīklu, ieliek ābolus, pievieno olas, krējuma un cukura maisījumu, liek cepties.
  • Kad mājās izplatās patīkama smarža, laiks aicināt ģimeni uz gabaliņu gardās un gaisīgās kūkas.

Lai labi garšo!

Pieteikties jaunumiem

Paldies par pieteikumu!

Nosūtīt atsauksmi

Paldies, Tava ziņa ir saņemta!

Nosūtīt sūdzību

Paldies, Tava ziņa ir saņemta! Tā tiks izskatīta 5 darba dienu laikā.

 

Visi personas dati tiks izmantoti tikai šīs sūdzības apstrādei un pēc tam tiks dzēsti.