Skatīt katalogu
Atpakaļ uz blogu
06.06.2023

Četri svarīgi iemesli, kāpēc ir vērts pierast pie neatdalāmā korķīša

Blogs

Mēs sākam ar sevi, lai padarītu Latviju un pasauli zaļāku!

Četri svarīgi iemesli, kāpēc ir vērts pierast pie neatdalāmā korķīša

Kuram gan ir tik daudz spēka un varas, lai spētu pasauli padarīt zaļāku? Izrādās – ikvienam no mums. Viens no elementārākajiem soļiem, ko spējam darīt pasaules labā ir – radīt aiz sevis iespējami mazāk atkritumu, jo katrs plastmasas gruzis ir no svara. Neatdalāms korķītis, kas stipri turas pie iepakojuma un nenokrīt dabā ir mazs solis cilvēkam, bet liels solis cilvēcei ceļā uz tīrāku vidi un no 2024. gada 1. jūlija tā būs obligāta prasība lielākajai daļai pārtikas iepakojumu. Daudzi no mums jau ir to izmēģinājuši un daži atzīst par… neērtu. Bet vai šī šķietamā neērtība nedara daudz laba apkārtējai videi? Turpinājumā vairāk par to, kāpēc ir svarīgi pierast pie neatdalāmā korķīša

Četri svarīgi iemesli, kāpēc izvairīties no mazām plastmasas detaļām vidē

Ir daudz iemeslu, kāpēc ir svarīgi nepiesārņot dabu ar maziem plastmasas izstrādājumiem, lūk, tikai daži no tiem:

  1. Dabas aizsardzība: plastmasas izstrādājumi, kas nonāk dabā, piemēram, vienreizlietojamie plastmasas trauki, maisiņi, arī plastmasas korķīši, var radīt būtisku ietekmi uz vidi. Šie izstrādājumi mēdz nonākt jūrās, upēs, mežos un dabas biotopos, radot ekosistēmu traucējumus un negatīvi ietekmējot dzīvniekus un augus.
  2. Dzīvnieku labbūtība: mazus plastmasas izstrādājumus dzīvnieki mēdz uzskatīt par barību, to apēšana rada veselības traucējumus vai vēl nopietnākas sekas. Zivis un putni ir īpaši uzņēmīgi pret plastmasas piesārņojumu.
  3. Vides pasargāšana no mikroplastmasas: plastmasas daļiņas, kas rodas plastmasas izstrādājumu sadalīšanās procesā, tiek sauktas par mikroplastmasu. Tā var nonākt gan ūdenī, gan gruntsūdeņos, gan zemes slāņos. Tādā veidā mikroplastmasa, tajā skaitā kaitīgas vielas un toksiski savienojumi, var nonākt arī pārtikā un no tā nepieciešams izvairīties.
  4. Ilgtspējīga dzīvošana: plastmasas piesārņojums ir pretrunā ar ilgtspējības principiem, plastmasa ir gandrīz neiznīcināma un ilgstoši saglabājas vidē. Lai sargātu dabas resursus un nodrošinātu dzīvotspējīgu planētu ne tikai mums pašiem, bet arī nākamajām paaudzēm, ir svarīgi mazināt plastmasas piesārņojumu.

Katrs no iepriekš minētajiem argumentiem ir nopietns iemesls apsvērt to, kā mēs ikdienā rīkojamies ar plastmasu, īpaši mazām plastmasas detaļām, pie kurām pieskaitāmi arī korķīši. Secinājums ir viens – ir jābeidz piesārņot pasaule ar dažādām drazām un katram jāpiedomā pie tā, kā samazināt plastmasas nonākšanu dabā.

Ko mājsaimniecība var darīt lietas labā?

Ikviena mājsaimniecība var darīt ļoti daudz, lai veicinātu plastmasas nenonākšanu dabā. Lūk, galvenie soļi:

  • lietojiet traukus un iepakojumus atkārtoti. Izmantojiet auduma maisus vai grozus dodoties iepirkumos;
  • šķirojiet atkritumus;
  • izglītojieties par to, kā dzīvot draudzīgāk videi;
  • un visbeidzot – izvēlieties produktus, kuri pauž rūpes par dabu, tajā skaitā tādus, kuriem ir neatdalāmais korķītis.

Ko lietas labā dara Tukuma Piens?

Piekrītot nostājai, ka katram ir jāsāk pašam ar sevi, arī uzņēmums Tukuma Piens ir uzsācis tādu iepakojumu ražošanu, kuri aprīkoti ar neatdalāmo korķīti. Šobrīd šāds korķītis ir 250 ml un 500 ml Saldā krējuma iepakojumiem, taču tas ir tikai sākums – līdz šī gada beigām tāds būs arī lielajām kartona pakām un jau 2024. gada sākumā – arī visām PET pudelēm. Tas nav lielākais, bet noteikti ir viens no svarīgākajiem soļiem, ko uzņēmums veic pretim ilgtspējīgākas darbības nodrošināšanai.

Par zaļu Latviju un pasauli!

Pieteikties jaunumiem

Paldies par pieteikumu!

Nosūtīt atsauksmi

Paldies, Tava ziņa ir saņemta!

Nosūtīt sūdzību

Paldies, Tava ziņa ir saņemta! Tā tiks izskatīta 5 darba dienu laikā.

 

Visi personas dati tiks izmantoti tikai šīs sūdzības apstrādei un pēc tam tiks dzēsti.